Πόλεμος, γεωπολιτική, ενέργεια: Πώς η οικονομία ξεγλιστρά από την καταστροφή Ημερομηνία:
Σήμερα 17/7/2025, 06:00 - Εμφανίσεις: 17
Παρά τις πολεμικές συγκρούσεις, τις απειλές για δημοσιονομική κατάρρευση και την ενίσχυση αυταρχικών καθεστώτων, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν σχεδόν ατάραχες.
Ύστερα από την είσοδο των στρατευμάτων του Αδόλφου Χίτλερ στη Γαλλία το 1940, πολλοί φοβήθηκαν τον επικείμενο αφανισμό της Ευρώπης και της οικονομίας της.
Όχι όμως και οι Βρετανοί επενδυτές.
Τον χρόνο που ακολούθησε την εισβολή, το χρηματιστήριο του Λονδίνου επισήμανε άνοδο.
Στην πραγματικότητα, μέχρι το τέλος του πολέμου, οι βρετανικές εταιρείες είχαν προσφέρει στους μετόχους τους πραγματικές αποδόσεις της τάξης του 100%.
Οι τολμηροί αυτοί επενδυτές θα μπορούσε να φάνταζαν τρελοί τότε, αλλά αποδείχθηκαν σωστοί και αποκόμισαν πλούσια κέρδη.
Αν και οι σημερινοί κίνδυνοι δεν συγκρίνονται με εκείνους ενός παγκόσμιου πολέμου, παραμένουν σημαντικοί.
Οι ειδικοί μιλούν για μια «πολυκρίση» που εκτείνεται από την πανδημία του κορονοϊού, τον χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του ’70, μέχρι τον επίμονο πληθωρισμό, τις τραπεζικές ανησυχίες, την κατάρρευση της κινεζικής αγοράς ακινήτων και τον εμπορικό πόλεμο.
Ένας δείκτης παγκόσμιου κινδύνου είναι 30% πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Οι έρευνες καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνουν ότι τα νοικοκυριά έχουν ασυνήθιστα απαισιόδοξη εικόνα για την οικονομία, τόσο στην Αμερική όσο και αλλού.
Οι γεωπολιτικοί σύμβουλοι θησαυρίζουν, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street πληρώνουν αδρά για αναλυτές που θα ερμηνεύσουν τις εξελίξεις στο Ντονμπάς ή μια ενδεχόμενη κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.
Σε κάποιες πτυχές, η εικόνα μοιάζει με το 1940, όπως γράφει ο Economist.
Μέσα στο χάος, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει ακάθεκτη.
Από το 2011 η ανάπτυξη κρατάται περίπου στο 3% το χρόνο.
Κατά την κορύφωση της κρίσης του ευρώ το 2012; Περίπου 3%.
Το 2016, όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit και η Αμερική υπέρ του Τραμπ, ή το 2022, όταν η Ρωσία έκανε έφοδο στην Ου...